rund met leesbril  auke's website vuurwerk
 
Menukaart

Introductie

Marine:

1958-1965

 Reünies

Musea

Veteranen

 Veteranencafé

Reizen & wonen:

Egypte

 Cabo Verde

Hobby's:

Mijn Kookboek

 Science Fiction


e-mail
e-mailganzeveer
Gastenboek© Auke Timmerman 2010

 
 


 
Van oktober 1958 tot januari 1965 was ik bij de Koninklijke Marine. Ik wilde twee dingen: telegrafist worden en vliegen. Het eerste is gelukt, het tweede niet. In plaats van de Marine Luchtvaartdienst werd het de Onderzeedienst. Ik kwam op in MOKH, het  marine opleidingskamp in Hilversum. Eerst een week "naaizolder" om de kleding en verdere uitrusting te merken (marine nummer 42745) en 3 maanden basis opleiding. Na 6 weken voor het eerst naar buiten, dat heette: "sloep naar de wal". En dat terwijl MOKH midden op morse seinsleutelde Hilversumse hei ligt. Daarna naar de Verbindingsschool op Kattenburg in Amsterdam voor de opleiding radiotelegrafist. Punten en strepen. Eind 1959 als telegrafist 3 naar de Onderzeedienst, in de Waalhaven in Rotterdam. 

Na een korte training naar de Hr.Ms Zeehond, op dat moment in aanbouw op de RDM. De Zeehond (en de Dolfijn) waren de eerste onderzeeërs van een nieuw type, de 3-cilinders. Tot dan zeehond tijdens proefvaartwas het gebruikelijk dat een onderzeeboot uit één cilinder bestond. Drie kleinere cilinders zijn sterker dan een grote, waardoor deze boten honderden meters diep konden duiken. Een cilinder boven, daaronder 2 identieke cilinders die allebei een machinekamer, de elektrische batterijen voor onderwatervaart bevatten en opslagruimtes. In de boven cilinder waren de bemanningsverblijven, de gevechts- en onderwater centrale en de torpedo buizen.
Foto: De Zeehond tijdens de proefvaarten begin 1960.

Na een aantal reizen met de Zeehond naar o.a. Schotland, Engeland en Noord-
Ierland naar de Zeeleeuw, een boot van de Guppy-klasse, overgeno
radiohut dolfijnmen van de Amerikaanse marine. Veel oefeningen in NATO-verband en naar o.a. Noorwegen. Medio 1961, inmiddels telegrafist 1, naar de Verbindingsschool voor de korporaals opleiding. Na de opleiding in februari 1962 met de Hr.Ms. Friesland vertrokken naar Nieuw Guinea, voor een toer van 18 maanden. Onderweg stops in Gran Canaria, Curacao, Panama, San Diego, Honolulu, Midway en Guam. Na een aantal patrouilles in Nieuw Guinea van steeds 6 weken werd ik eind juli 1962 geplaatst bij de staf van Schout bij nacht Reeser in Hollandia. Later dat jaar werd Nieuw Guinea verlaten en vloog ik via Japan en Alaska terug naar Nederland. Daarna, tot datum uit dienst in januari 1965, weer bij de Onderzeedienst. Eerst een paar maanden op het Verbindingsbureau van de Onderzeedienst en daarna op Hr.Ms. Dolfijn. Met de Dolfijn naar Zuid-Frankrijk, Gibraltar en Portugal en daarna een oefening met de Amerikanen voor de kust van de VS met bezoeken aan New London en New York. Aansluitend een uitgebreide toer door de Cariben: Porto Rico, St. Maarten, Curacao, Martinique, Guadeloupe en Aruba. De foto is gemaakt in de radiohut, tijdens het afstemmen van de korte golf zender. Op 27 januari 1965 volgde eervol ontslag en werd ik ingedeeld bij de Koninklijke Marine Reserve. Interessante links zijn: www.dutchsubmarines.com en http://peterbrouwers.tripod.com. 

Nieuw Guinea 1962
Toen in 1949 de souvereiniteitsoverdracht plaats vond en Indonesië onafhankelijk werd, bleef Nieuw Guinea een Nederlands gebied. Om aanspraken van Indonesië te voorkomen, werd de Papua's zelfstandigheid toegezegd. In de loop van de jaren vijftig ontstonden er toch vijandelijkheden tussen Indonesië en Nederland. Indonesië claimde Nieuw Guinea maar 
mariniersonderhandelingen haalden niets uit. Tot 1958 werd het conflict voornamelijk met woorden uitgevochten. Daarna liepen de spanningen echter verder op. Er vonden steeds meer infiltraties plaats en Nederland verhoogde de inzet van militairen van marine, luchtmacht en landmacht tot 10.000. Medio 1962 dreigde er zelfs een grootschalige invasie. Ook de Hr.Ms. Friesland werd erin betrokken. Nederland kreeg geen steun, ging onder druk van Amerika en de VN overstag en koos uiteindelijk voor een diplomatieke oplossing. Eind september arriveerden - onder de vlag van de VN - Pakistaanse militairen die de Nederlandse militaire taken overnamen. Begin 1963 droegen zij het land over aan Indonesië. Ik heb tot 2 november met de Pakistani samen gewerkt. In mijn vrije tijd ging ik vaak mee met de kwartiermeester die belast was met het dumpen in de baai van Hollandia van de voorraden waarvan het niet de moeite waard was ze mee terug te nemen. Op 2 november maakte ik deel uit van het laatste contingent militairen dat Hollandia verliet. We werden uitgezwaaid door de bekende Papua-activist Nicolaas Jouwe. Voor mijn periode in Nieuw Guinea kreeg ik de Herinneringsmedaille Nieuw Guinea met ster. De ster is toegekend omdat de bemanning van de Friesland "onder oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden" optrad tegen militaire infiltraties die Indonesië per boot en vliegtuig uitvoerde.

                    .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Een fraaie animatie van een Amerikaanse atoomsub onder het ijs van de Noordpool     
atoomsub Noordpool

 

 Zorg dat je erbij komt


VBS
Verbindingsdienst


Dolfijn
Hr.Ms.Dolfijn

Zeeleeuw
Hr.Ms.Zeeleeuw

Zeehond
Hr.Ms.Zeehond


 matroos
Klik op mij voor het album Marine 1958 - 1965
Friesland
Hr.Ms.Friesland

Nw Guinea kruis

button nng

limonadefabriek
Neem een tropical drink en bekijk mijn album Nieuw Guinea

Meer Nieuw Guinea: http://papua.startpagina.nl/