vuurwerk  auke's website vuurwerk
 
Menukaart

Introductie

Marine:

1958-1965

 Reünies

Musea

Veteranen

 Veteranencafé

Reizen & wonen:

Egypte

 Cabo Verde

Hobby's:

Mijn boeken

 Science Fiction


e-mail
e-mail



ganzeveer
Gastenboek



© Auke Timmerman 2010
 

 
Een bezoek aan het Marinemuseum in Den Helder is alleszins de moeite waard. Er ligt een aantal fraai gerestaureerde schepen zoals de mijnenveger Abraham Crijnssen en het 150 jaar oude ramschip de Schorpioen. Ook de Tonijn is te bezichtigen. De Tonijn is een van de drie 3-cilinder onderzeeboten die 50 jaar geleden gebouwd zijn en toen het neusje van de zalm waren, maar die inmiddels allemaal zijn afgedankt.   potvis

Ik ben met kleinzoon Rico geweest, het is natuurlijk leuk om je kleinzoon kennis te laten maken met het marineverleden van opa. We waren er op zaterdag 4 juni 2006 op uitnodiging van  ook een ex-telegrafist en goede bekende uit mijn marinetijd. Ik had de afspraak gemaakt tijdens de reünie in april van de Hr.Ms. Friesland. We konden die dag ook de Museum Ships Manifestatie op de Abraham Crijnssen mee maken. Op de Crijnssen heeft de Marac, de Marine Radio-Amateur Club, de radiohut ingericht met de roepnaam PA3GTY. Veel afgedankte marineschepen over de hele wereld zijn nu museumschip. Tijdens de Manifestatie wordt per radio contact gelegd tussen al deze schepen.
Toen we aankwamen werd in de radiohut al druk getelegrafeerd. Rico kon horen hoe morsesignalen klinken en weet nu ook hoe z'n naam in morse klinkt: .-. .. -.-. ---
rico potvisNa koffie in het bemanningsverblijf hebben we de Tonijn bekeken - zie de foto hierboven. Omdat ik op de zusterschepen Zeehond en Dolfijn heb gevaren, werd ik tot gids benoemd. Rico keek zijn ogen uit, vond alles interessant en vroeg zich af hoe opa ooit in zo'n klein bedje had kunnen slapen. Daarna hebben we de Schorpioen bekeken, een ramschip dat rond 1850 op een Franse werf gebouwd is. Het schip is prachtig gerestaureerd. Tot slot hebben we een rondrit gemaakt door de Marinehaven om de oude én de moderne schepen zoals de stealthfregatten te bekijken. Na nog een koffie zijn we weer op huis aan gegaan, met onderweg natuurlijk een stop bij McDonald.
Museumschip Mercuur in Scheveningen
aan boord gaan mercuurIn de 2e Binnenhaven in Scheveningen lag een aantal jaren de Mercuur, een oceaan mijnenveger die in het kader van de Marshall hulp na WO II door de Amerikanen aan Nederland is geschonken. Het schip was mooi gerestaureerd en ingericht. En na een bezichtiging is het altijd goed lunchen bij het bekende visrestaurant van der Toorn. Dat is op loopafstand van de Mercuur.
We hebben de Mercuur een aantal malen bezocht, met kleinzoon Rico en met kleindochter "kleine" Melissa. Ik ben er ook geweest na een dagje zeevissen met (sport)vrienden uit de tijd dat we nog in Nieuwegein woonden.

Foto: Marjan en Rico gaan aan boord van de Mercuur







De Abraham Crijnssen
was in Indië toen de Japanse invasiemacht binnen viel. Het schip ontsnapte op spectaculaire wijze. Het voer, gecamoufleerd als tropisch eilandje, tussen de vijandelijke linies door naar Australië.

crijnssen

De radiohut van de Mercuur, vol met zend- en ontvangst apparatuur uit mijn tijd.

radiohut mercuur

Melissa bij het kompas van de Mercuur.

melissa bij het kompas mercuur

Het wapen van de Mercuur

wapenschildje mercuur

Klik hier voor de foto's van de bezoeken aan de Mercuur

Link naar de Mercuur: http://www.museumschip-mercuur.nl